Huub Narinx, directeur LWV.

Over aanbiedingen uit de Randstad heeft hij nooit één seconde hoeven nadenken. Huub Narinx is een ‘jong van hie’. Op 1 december 2016 werd hij benoemd als nieuwe directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). Met ruim 1300 actieve leden de belangrijkste belangenbehartiger van het Limburgse bedrijfsleven. Zijn missie: de provincie bevrijden van het Calimero-complex, gezamenlijk optrekken richting Den Haag en een optimaal vestigingsklimaat creëren voor de volgende generatie ondernemers.

Tijdens zijn kennismakingsrondje als kersverse topman wachtte hem overal een warm onthaal. “Ik heb gemerkt dat we door bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen gezien worden als een partij die een bijdrage kan leveren.”

De zachte tongval verraadt zijn Zuid-Limburgse roots. Huub Narinx groeide op in het heuvelachtige Vijlen, een kerkdorpje in de buurt van het Drielandenpunt. Tegenwoordig woont hij in Beegden. Dat grenst
aan Roermond, waar de Limburgse Werkgevers Vereniging haar zetel heeft.

Frontlinie van Limburgse economie
Huub bouwt verder op het fundament dat door zijn voorganger Wim Weijnen is gelegd. De LWV is onder zijn bewind doorgedrongen tot de frontlinie van de Limburgse economie. De ondernemersorganisatie is zichtbaar en beschikt over een uitstekend lobbyapparaat in Limburg, Den Haag en Brussel. Huub verduidelijkt: “Denk bijvoorbeeld aan ons aandeel in grote infrastructurele werken zoals de start van de aanleg van de Buitenring Parkstad. Of de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide die uiterlijk in 2023 moet starten. Een goede infrastructuur is essentieel voor het vestigingsklimaat van Limburg. Momenteel wordt gelobbyd voor onder meer de verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Leenderheide en een verbetering van de A67.”

NAAM Huub Narinx BEROEP Algemeen directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging GEBOREN OP 9-1-1958 in Gulpen WOONT IN Beegden GETROUWD MET Sylvian Narinx-Brouns WERKTE EERDER VOOR Holland Casino, Roda JC, SNS Bank, APG en L1 LEVENSMOTTO Er is niets groots aan jezelf klein te houden, want door je eigen licht te laten schijnen, nodig je anderen onbewust uit om ook hun licht te laten schijnen

 

De LWV is een op vooruitgang gerichte vereniging die zich door de komst van Huub gesterkt weet voor de toekomst. Zijn ervaring bij diverse bedrijven in de publieke en private sector maakt hem de juiste man op de juiste plaats. Limburg loopt als een rode draad door zijn carrière. “Je kunt zeggen dat het me op een positieve manier achtervolgt. Ik ben actief geweest bij onder meer de Kerkraadse voetbalclub Roda JC, ABP Pensioenfonds in Heerlen en mijn voorlaatste werkgever is L1. Ik heb aanbiedingen gehad van bedrijven uit de Randstad, maar nooit serieus overwogen daarop in te gaan. Ik hoor thuis in Limburg. Hier voel ik me op mijn best. Het familiaire karakter, de geborgenheid. En ich kal auch plat, dat vinden sommige leden erg prettig.”

Verbinden
Huub omschrijft zichzelf als een verbinder. Hij stoort zich dan ook aan mensen die constant spreken over Noord-, Midden- of Zuid-Limburg. “We moeten eens stoppen met het uitvergroten van verschillen. Ik kom zelf uit het zuiden, maar woon al jaren in het midden van de provincie. Hier heb ik ervaren dat het beeld dat de media nog weleens willen schetsen, dat van Midden-Limburg als het sulletje van de Limburgse economie, grote onzin is. Het klopt dat er geen multinationals of campussen zijn. Daarentegen herbergt de regio wel tal van fantastische bedrijven op wereldniveau die producten exporteren naar Amerika en Azië. Het bedrijfsleven doet het goed en is volop in beweging. Weert is in trek bij logistieke bedrijven en Roermond kent eyecatchers als Smurfit Kappa en Sif Group.” Bovendien heeft het praten over regio’s volgens Huub geen zin. “Want als je van de Rijksoverheid aandacht wilt voor een bepaald probleem, zoals knellende infrastructuur, moet je als provincie uit één mond spreken. Alleen wanneer je samen optrekt richting Den Haag, krijg je iets voor elkaar. We moeten laten zien dat Limburg een krachtige, diverse economie heeft. Nog te vaak stellen we ons op als Calimero.” Het voordeel dat de LWV heeft, is dat ze onderdeel uitmaakt van de landelijke ondernemersvereniging VNO-NCW. Dat maakt de lijnen naar politiek Den Haag kort. VNO-NCW is thuis in een heleboel beleidsdossiers en overlegt regelmatig met landelijke overheden en politici.

In de bres voor ondernemers
De afgelopen tijd stond de LWV in de schijnwerpers van de landelijke pers. Aanleiding voor alle aandacht is dat de werkgeversvereniging het opneemt voor ondernemers die tonnen verlies hebben geleden door een defecte stuw bij Grave. Doordat een Slowaakse schipper eind vorig jaar tegen een stuw botste, raakten vijf schuiven zwaar beschadigd en zakte de waterstand in de Maas tussen Grave en Sambeek met bijna drie meter. De belangrijkste vaarweg naar het zuiden was daardoor niet toegankelijk. “De gevolgen zijn gigantisch. We hebben leden met tonnen schade. Er was geen enkel soelaas voor deze ondernemers. Ze werden van het kastje naar de muur gestuurd. De schipper is aansprakelijk voor de schade die de bedrijven geleden hebben, maar heeft die aansprakelijkheid in een verzekeringspolis uitgesloten. Als LWV hebben we namens de gedupeerde bedrijven een vuist gemaakt. Hoewel een definitieve, structurele oplossing nog moet komen, is er een versnelling gekomen in de weg daar naartoe. En richting de toekomst hebben we geconstateerd dat er een rampenplan moet komen. Want de schade had beperkt kunnen worden als de sluis bij Heumen eerder gesloten was.” Waar de LWV in dit geval duidelijk laat zien wat ze kan betekenen voor ondernemers, vinden veel activiteiten plaats onder de radar. “Neem het lobbywerk. Dat zijn vaak langetermijnprocessen waarbij je in contact bent met organisaties en politici op verschillende niveaus. Hoewel dat niet met tromgeroffel gepaard gaat, leidt het uiteindelijk wel tot resultaten. Wij moeten leren die successen ook te claimen. Daarin kunnen we als werkgeversvereniging nog verbetering tonen: successen laten zien aan onze leden en de wereld buiten onze leden.”

Ondernemende samenleving
Versterken, Vertegenwoordigen en Verbinden zijn de drie pijlers waar Huub samen met de staf, het bestuur en de leden vorm en inhoud aan geeft. De LWV versterkt haar leden door kennis en ervaring te delen met betrekking tot het ondernemerschap. Dat gebeurt onder meer in studieclubs, masterclasses, DGA groepen, Jong LWV en LWV Women. Vertegenwoordigen gebeurt door te lobbyen. Het verbinden vindt plaats door middel van interessante netwerkbijeenkomsten. “Dat zijn de dingen die we in de alledaagse praktijk doen. Als directeur ga ik een stapje hoger. Waarom doen we dat? Het antwoord is dat de LWV een partij is die meewerkt aan de totstandkoming van een ondernemende samenleving.”

‘Ich kal auch plat, dat vinden sommige leden erg prettig.’

 

De LWV maakt zich daarom sterk voor het uitvoeren van het 100.000- banenplan. Dat is onderdeel van de Participatiewet. De bedoeling is dat het bedrijfsleven tot 2026 stapsgewijs 100.000 extra werkplekken moeten creëren voor arbeidsgehandicapten. In dat kader organiseert de overheid nog eens 25.000 extra arbeidsplaatsen. “Want een ondernemende samenleving bestaat niet uit sterken en zwakken. Het gaat erom dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook mee gaan doen. En dat willen deze mensen ook. Waarom zou een autistische jongen geen werk kunnen hebben en een ‘normale’ jongen wel? Het gaat erom wat voor soort werk je iemand aanbiedt.” Werkgevers spelen daarin een belangrijke rol. Maar dat kunnen ze niet alleen. “Onderwijs, overheid en ondernemers moeten samenwerken. Dat is de Triple Helix-gedachte. Voor de LWV is dat de sleutel tot het slagen van een ondernemende samenleving. Wij acteren in het spanningsveld van die verschillende partijen en leggen verbindingen. Om partijen bij elkaar te brengen en zo processen te versnellen.”

Vestigingsklimaat
Alles is gericht op een betere toekomst. Er moet een optimaal vestigingsklimaat zijn voor de volgende generatie ondernemers. Dat is het ultieme doel. Een probleem waar Limburg mee te maken heeft, is het wegtrekken van talentvolle jongeren. “Mijn eigen kinderen wonen in Utrecht”, zegt Huub eerlijk. “Jongeren kiezen vaak voor de Randstad vanwege het progressieve karakter. We hebben nog heel wat te doen om te laten zien dat Limburg ook sexy is. Op cultureel gebied is het aanbod de afgelopen jaren breder geworden. Er is meer dan alleen harmonieën en fanfares. Neem bijvoorbeeld de ECI Cultuurfabriek in Roermond. We gaan voor een ondernemende samenleving, maar dat valt of staat bij het vestigingsklimaat.”

LWV in het kort
De Limburgse Werkgevers Vereniging is opgericht in 1970. De geschiedenis gaat echter nog verder terug. Want de LWV is een voortzetting van de Limburgse Katholieke Werkgeversvereniging, opgericht in 1918. Alle toonaangevende bedrijven en organisaties uit de sectoren bouw, industrie, transport en logistiek, groothandel, distributie, zakelijke dienstverlening maar ook onderwijs en zorg, verspreid over de gehele provincie zijn aangesloten bij de LWV. Als belangenbehartiger en spreekbuis van ondernemend Limburg springt de LWV voortdurend in de bres voor het bedrijfsleven.

www.lwv.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck | Wesley Hegge